Družinska pismenost – sopotnica družinskih izletov

V Sloveniji je neverjetno veliko sprehajalnih poti, ki so povezane s pravljicami in pripovedkami iz ljudskega izročila. Naši državi bi se prav lepo podal vzdevek Slovenija – pravljična dežela! Pravljične poti so zbrane v posebnih priročnikih, marsikje pa so izleti, zasnovani prav na zgodbah, tudi vodeni.

Foto: Darko Drašler

Zato pravljične poti sodijo tudi na zemljevid družinske pismenosti! Pravljične poti pritegnejo starše in otroke h gibanju v naravi, k raziskovanju novih krajev in druženju. Hkrati pa družine nevsiljivo spoznavajo ljudske pripovedi teh krajev, pa tudi pisano druščino slovenskih bajnih bitij: bele žene, divje može, ajde, velikane, škrate, hudiče … Te zgodbe in njihovi junaki namreč ne predstavljajo samo kratkočasnega razvedrila za najmlajše, pač pa tudi pomembno nesnovno kulturno dediščino.

Pravljične poti ponujajo tudi priložnost za pripovedovanje vseh družinskih članov. Drobne ljudske pripovedi so prav ustvarjene zato, da jih (najprej) preberemo, nato pa povemo (naprej) s svojimi besedami! Strokovnjaki ugotavljajo, da pripovedovanje ni le golo posredovanje zgodbe, je tudi najbolj naraven način učenja, saj otrok ob tem osvaja čustva, vrednote, miselne vzorce in tvorbo govorjenih besedil. Veščina pripovedovanja je odlična popotnica tudi za življenje. Zakaj je ne bi začeli vaditi že v družinskem krogu, tudi na pravljičnih poteh, ob tem pa se lahko tudi izvrstno zabavamo!

Na naš zemljevid družinske pismenosti smo umestili izbor pravljičnih poti po Sloveniji, ki jih je pripravila Irena Cerar, avtorica družinskih izletniških vodnikov: Pravljične poti Slovenije, Pravljične poti v zgodovino in Kamniške pravljične poti. Irena je tudi pripovedovalka ljudskih pravljic in snovalka pravljičnih poti – vodenih pripovedovalsko-doživljajskih dogodkov na prostem.

10 pravljičnih poti najdete na zemljevidu družinske pismenosti na tej spletni strani ali pa do njih dostopate prek spodnjih povezav:

Zakladnica
S klikom do pravljice
Kaj bomo danes skupaj brali?
Skupaj na družinski izlet
Gremo v knjižnico
Priročniki in didaktična gradiva
Nagrajene knjige
Založbe

Koledar

marec 2021
P T S Č P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Share This
Skip to content